Sider

30. juli 2017

MAVEN : TARTAR MED HONEY

 Det var mandag. Dagen efter at have smidt sine ting på Roskilde og dagen før næste generation indtog festivalen for første gang. Honey, der ellers plejer at være fast inventar på Roskilde dog ikke dette år, og undertegnede mødtes til tartar. Da jeg just lige havde gæstet Aamans, måtte vi ulig vanedyret her prøve tartar et nyt sted. Det blev Maven ved Nikolaj Kirken (Nikolaj Plads), som ejes af Krogs Fiskerestaurant - hvilket sammen med lokationen måske forklarer prislejet i den dyre ende. 

Vi blev forvisset om, at der var mad nok i en servering tartar. Om man ser på os, ville man ikke tænke "nips" skønt det har været kaldenavn før i tiden. Det var ikke nok med én servering. Så jeg måtte ud i en hønsesalat efterfølgende. Honey valgte fiskefrikadelle, og blev mæt.

29. juli 2017

H. C. ANDERSENS VERDEN : EN DAG TILBAGE!!!

Det lille vindue i hele juli måned, hvor dette fantasifulde og fantastiske sted har åbent, er en perle i det danske land. H. C. Andersens Verden. Danmarks første teaterpark. Tæt på Præstø - og desværre en mindre dagsrejse for folk på offentlig transport - ligger dette fortryllede og fortryllende sted, hvor tiden står stille og alt kan ske. Som før nævnt er der åbent fra klokken 11:00 til 15:00 og lukket om mandagen. - sørg for at være der klokken 11:00, for der er masser af ting at lave og man kunne sagtens bruge ti timer der. 
 Tommelise. Med pissefede kostumer som altid.

 Sidste år fik stedet en bemærkning om sexisme med i anmeldelsen. I år lagde den ene af skuespillerne i Tommelise ud med at ønske en dreng, der skulle spille fodbold etc. Men ønskede sig så en pige, der også skulle spille fodbold. "For piger kan nemlig også godt spille fodbold!" Ja tak! Stor klapsalve her fra!

Nu er Tommelise jo et eventyr om en lille pige, der tages af folk. Skruptudsen tager hendes til at giftes med hendes søn - holder hende fanget på et åkandeblad, indtil brudesengen er klar. Oldenborren tager hende op flyver hende op i et træ (rape culture much..?), men lader hende gå da andre ikke finder hende smuk nok. Og markmusen arrangerer hendes ægteskab med muldvarpen. Hun flyves til andre breddegrader. Et sted hvor der findes små mennesker i blomster. Nuvel hun får øje på en og finder ham smuk. Derpå gør han hende til dronning, da han tilfældigvis er konge over folk-i-blomster-folket. Eller han giver hende sin krone. Men hun giftes alligevel - jovist det var vel, hvad en kvinde kunne opnå dengang omkring 1835. Men...han ændrer hendes navn fra Tommelise til Maja..? Ja det er de færreste eventyr, der består en Bechdel test, eller et feministisk (equality for all) kvalitetstjek. Men for fuck sake. Jeg får rape culture chills. Og især da Cirkus H. C. Andersen havde en scene med fra Tommelise, hvor skruptudsen, oldenborren og markmusen eller muldvarpen skriftevis stjal Tommelise rundt på scenen, slutteligt flåede voldsomt i hende (her tænkte undertegnede omgående på gruppevoldtægten af den syttenårige pige, som Retten i Roskilde frifandt sidste år), hvorefter hun blev reddet af svalen. Det var ret barskt. Men jeg fandt det fedt, at hun blot blev reddet væk fra den voldelige situation. Uden at ende i et ægteskab.
Jeg er med på, alle eventyr nok er mere eller mindre misogyne. Kvindens højeste mål var at blive gift.  

(her må jeg indskyde, at jeg fucking ELSKER 'Modig' fra Disney når der skal vises noget for drengene som jeg kan stå inde for. Jeg er også glad for 'Mulan,' men tanken med at gøre familien ære er i starten at kunne gøre en mand glad. Giftemål. Og filmen slutter med, at hun finder en mand. Så der knækker filmen lidt for mig. Men alt op til, er fedt. Desuden er det rart at se andre ansigter end blot white people i Disney regiet. 
'Modig'. Og nej det er ikke på grund af de røde krøller, at jeg er fan af den. Merida elsker at skyde med bue og pil på sin hest, bestige bjerge, være fri og kort sagt tage på eventyr - noget der i Disney univers ellers kun er manden forundt. Hendes mor plager hende konstant med, hvad en prinsesse bør - og her afspejler hun udemærket samfundet - gøre og hvordan hun skal klæde sig. Imens hendes tre brødre bare for lov til at være drenge. "Boys will be boys". Hendes mor, og samfundet, ønsker hende gift med en af de tre bejlere. Men dette er under ingen omstændigheder noget, Merida vil. Summa summarum Merida redder hendes mor og hendes brødre, bryder en forbandelse, får samfundet til at tænke anderledes - ved at der ikke kan være tvangsægteskaber længere - og får lov til at vælge sig selv frem for ægteskabet med en mand - der går sågar rygter om, at hun kunne være homoseksuel. Men siden det stadig ER en Disney film, er dette måske at strække den. Jovist hun har stadig smal talje, store øjne og lille næse, så der er stadig lang vej igen. Men indholdsmæssigt er filmen en af de mest interessante feministisk set.)

Jeg ville sådan ønske, at man moderniserede Andersens eventyr, så de passede til nutidens håb for børn. Find jer selv! Eksempelvis kunne hun have nøjedes med at blive bedste venner med prinsen, i stedet for at de blev gift. Alene det at have fundet et hjem, blevet voksen, slubbet væk fra dårlige mennesker, er vel en sejr. 
Nuvel. Det var en super fed forestilling. Og min treårige dreng var fuldstændig opslugt under hele seancen. Han sad hele tiden med tre fingre i munden, og fandt tudserne meget farlige. Så det hjalp at han måtte røre ved kostumet bagefter og se, at den slet ikke var så farlig alligevel.  
Og for de kreative og skabende talenter kunne man gå i krig med at kreere fantasidyr, robotter eller rumskibe med de mange materialer og limpistoler.  

 Lidt Frokost i Det Grønne, inden uvejret kom.
 Bowie var også med.




Der er to teaterforestillinger på den store scene - eller den udendørs scene. I går var der 'Prinsessen på ærten' og 'Der var engang'...? (undertegnede er fuldt ud bevidst om, det er titlen på et stykke af Drachmann fra 1884, men jeg mener at det var det det blev kaldt..jeg er åben for rettelser) med hjælp, instruktion og fortæller af en af skuespillerne. Alle børn der havde lyst, kunne klæde sig ud og medvirke i stykket. Den ældste var klædt ud som drage i begge stykker - skønt jeg ikke husker en drage i 'Prinsessen på ærten'...? 
 Cirkus H. C. Andersen opført af unge. En forestilling, af et potpourri af H.C.'s værker, der ændrer sig lidt fra dag til dag. De var mega seje.

Altid smilende Grethe (86 år) fortalte eventyr i Tommelises Univers, hvilket var super hyggeligt. Også selv om det ikke regnede på det tidspunkt. Og selv om stedet er en park, er der masser at lave hvis det regner. Det meste er overdækket. Græsplænen til skovtur er naturligvis ikke. Og gederne heller ikke.
 I har i morgen med til at få besøgt stedet, inden der går elleve måneder igen før dette magiske sted åbner på ny. Jeg giver H. C. Andersens Verden min varmeste anbefaling. Alle aldre vil finde sig godt tilpas her. Både for de der bare vil underholdes, eller spille teater, føle, være kreativ, lytte, udforske, opleve og være en del af stedet. Om man kan sidde stille eller skal bevæge sig. - der er også geder, uldne grise, katte og kaniner hvis det skulle have interesse.
Som nedenstående billede viser, så var der en forklaring på, hvorfor den treårige havde siddet så dårligt i trækvognen. Så kunne vi se, det var en rigtig prins, da han gennem de tyve madpapirer fra Änglamark og de tyve tæpper havde mærket ærterne. Så ømskindet kunne der ingen være, uden en virkelig prins. 

25. juli 2017

LOUISIANA : MARINA ABRAMOVIC & TAL R

 Det var onsdag. En uge før festivalpladsen på Roskilde åbnede. I min optik handlede det om at få så meget civilisation ind i blodet som muligt inden da. Jeg ved ikke, hvad der skete for mit fjæs den dag. Jeg havde med mit ungdomskort (som om, men det hedder det) købt en tillægs-børnebillet til Humlebæk fra KBH. Som altid sad jeg i stillekupeen. Netop som toget rullede ind på Humlebæk kom konduktøren. Jeg viste min billet og nåede ikke at finde mit kort frem. Manden nikkede og gik videre. Jeg gik ud i mellemgangen. Han kom der ud efter at have tjekket de andre passageres billetter. Jeg viste ham mit kort, og undskyldte at jeg ikke lige havde haft billet og kort samlet. "Ja. Men det er så svært med de unge piger i dag. Jeg var ikke helt sikker på, om du nu var femten," sagde han og nikkede godkendende til mit kort. 
Hva'? Jeg ligner sgu da ikke én under seksten...?
Nåh. Jeg spadserede den pittoresque promenade langs skovkanten til Louisiana - ugen hvor også København osede over med Marina Abramovic. Den søde dame i skranken spurgte mig, om jeg var under otteogtyve da jeg bad om en billet med studierabat. Hva´? Jeg forklarede hende om konduktørens tvivl, nu hendes spørgsmål og hun grinede. "Jamen er det ikke dejligt?" spurgte hun muntert og gav mig min billet. "Det ved jeg ikke, jeg er fireogtredive og mor til to børn - det virker meget urealistisk," sluttede jeg undrende. 
Og måske er der et kæmpe hul at falde i her. For kvinder dikterer patriarkatet, at kvinder skal se unge ud,  (jævnfør hele makeup industrien) og derved er det et kompliment at en kvinde ser ung ud. Hvorimod mænd bare bliver bedre og bedre med alderen. Det er ikke et kompliment, jeg gider at modtage. Jeg elsker at se mine veninders ansigter, der begynder at ældes. Jeg elsker at se, hvordan deres ansigt og krop tager ny form og udseende efter eventyr og bedrifter. Jeg elsker de grå hår - eller hvide for mit vedkommende - titte frem og sætte karakter på udseender, jeg kender så godt. Det er her, folk begynder at hvile i deres person og stres forsvinder. For the most. Og dét er sgu da smukt! 

 Jeg tog plads uden for under halvtaget, da gingeren ikke orker for meget sollys, men behages af lyset. Det blev til en frokost buffet, som altid rummer småt, men godt. Mit indtag bestod af gazpacho,  torsk med æg og kørvel, persille bygotto og tyksteg med gulerodscreme og stegte løg. 
Bag mig ankom to ældre veninder, der jublede over at have fået netop dét bord helt op mod væggen. Et lille stykke afspillede sig om et halvtreds års langs venskab. 
"Neijhh hvor er det perrrfekt! Det er det bedste bord," sagde den ene med en slående tysk dialekt. 
"JA! Altså hvor har vi et daaajligt venskab Grethe. Jeg synes, jeg siger det til alle mine venner. Og jeg siger det ikke kun fordi, du kommer med gaver. Men vi har også kendt hinanden længe," sagde den anden med overlegen nordsjællandsk accent. 
"Jar. Siden vores børn begyndte i børnehave," sagde den tyske dame. 
"Mon vi bare kan efterlade vores jakker," studsede den nordsjællandske dame og så op. 
"Jeg skal nok passe på jeres ting," smilede jeg til dem. 
"Jar og vores pladzer," spurgte den tyske dame.
"- naturligvis. Jeg vogter dem med mit liv!" lovede jeg dem.
"Ja...for det er virkelig sådan nogle gode pladser," tøvede den nordsjællandske dame lidt.
"Det forstår jeg. I skal ikke være bekymrede," forvissede jeg dem og de gik ind efter deres frokost.
De kom lidt efter tilbage med hver deres sorte bakke og hver en anretning. 
"Tusinde tak! Det var pænt af dig," sagde den nordsjællandske dame jublende over at finde deres bord som de havde efterladt det. 
"Ingen årsag," smilede jeg. 
"Vi er pensionister. Vi har kendt hinanden i halvtreds år. Siden vores børn startede i børnehave sammen. Nu tager vi her hen på Louisiana og mødes til frokost," fortalte den nordsjællandske dame ivrigt og i godt humør.
"Det lyder helt perfekt. Jeg håber selv på at fastholde sådanne aftaler med mine veninder til den tid. Har I årskort?" spurgte jeg.
"Jar det har vi begge. Nogle gange drikker vi kun kaffe og spiser kage. Andre gange, som i dag, spiser vi frokost. Men vi kan ikke spise buffetten. Vi spiser ikke så meget mere, så vi spiser kun et stykke smørrebrød," fortalte den tyske dame. 
"Ahh aha. Bor I i nærheden?" spurgte jeg. 
"Ja/jar," sagde de i kor. 
De spurgte ind til, hvad jeg lavede og så videre. 
Øjeblikke og dialoger som dette gør mig lykkelig. Venner i halvtreds år? Jeg fik lyst til at lave en film om dem. Deres venskab. Hvor er alderdommen så meget mere interessant end ungdommen. Det fik mig til at længes efter at være ældre. Fast forward til halvfjerds. Og se hvilke mennesker mit liv stadig bedrev sig med. 
 Nåh. Jeg gik i gang med Marina Abramovic. Performance kunstens mester. Udstillingen 'The Cleaner.







 Jeg fik det fysisk dårligt af denne video af hendes performance 'Rythem 0'. Performancen foregik i Napoli - og ikke i (eks)Jugoslavien, hvor Abramovic er fra. Tænk hvad folk vil gøre selv med publikum på. At de kan få sig selv til at skære i et andet menneske? Seksuelle overgreb. Det er naturligvis et studie af den menneskelige psyke og flokmentalitet. Men på åben kamera? Hvad helvede er de så ikke i stand til uden? Jeg forstår bedre, hvordan massedrab og grusomheder kan ske, når jeg ser sådan noget. Og jeg fucking frygter for menneskeheden. This scares the shit out of me.        

"Instructions.

There are 72 objects on the table that one can use on me as desired.
Performance.
I am the object.
During this period I take full responsibility.

Duration: 6 hours."


"It began tamely. Someone turned her around. Someone thrust her arms into the air. Someone touched her somewhat intimately. The Neapolitan night began to heat up. In the third hour all her clothes were cut from her with razor blades. In the fourth hour the same blades began to explore her skin. Her throat was slashed so someone could suck her blood. Various minor sexual assaults were carried out on her body. She was so committed to the piece that she would not have resisted rape or murder. Faced with her abdication of will, with its implied collapse of human psychology, a protective group began to define itself in the audience. When a loaded gun was thrust to Marina's head and her own finger was being worked around the trigger, a fight broke out between the audience factions," skrev Thomas McEvilley om 'Rhythm 0'. Hvis man har lyst til en lille forsmag, kan det gøres her. 









 Der var også en 'A living Door' som på billedet med en nøgen kvinde og en nøgen mand på udstillingen, hvor man skulle passere. Jeg havde ikke modet. Og jeg begriber, at dette værk er for min egen oplevelses skyld. For at blive konfronteret med ubehaget ved at gå igennem to nøgne kroppe.  Hvem man vender sig mod, når man skal gå sidelæns igennem. Kvinden? Eller manden? Hvem vil man helst se i øjnene? - for mit vedkommende havde det på det tidspunkt været ingen af dem, thi de var begge under min højde. 
Og nej jeg fandt det heller ikke vigtigt at tage billeder af dem. Og ville man dele det, det skal der klart være folk der gør, har man jo egentlig ikke de nøgnes tilladelse. Altså er det vel en lovovertrædelse eller..?

 En ret vild performance. At trække vejret gennem et andet menneske eller få luft gennem et andet menneske. Det MÅ man simpelthen blive svimmel af. Jeg fornemmede på de unge kvinder, der opholdt sig i rummet og hurtigt gik videre, at de ikke forstod konceptet. 











 Man skal virkelig være oven på, når man oplever/gennemlever udstillingen med Marina Abramovic. Dels er lyduniverset sygt stressende for en særligt sensitiv, dels er det hårdt psykisk at se hendes performances igennem. Nogle værre end andre naturligvis. Over halvtreds års dokumentation af hendes liv. Det var på alle måder overvældende at overvære.
I december så jeg ,The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil'. En virkelig hård film også. En dokumentar om hendes rejse tilbage til sig selv. Hun går gennem shamaner, healere, adskillige behandlinger for at komme sig over ham "who broke my heart". Det kunne måske være en typisk 'Eat, Pray , Love,' men ikke når man er performancekunstneren Marina Abramovic. Mange af behandlingerne er virkelig kvalmende. Men man elsker hende også for at bruge sig selv og sin krop så meget, at intet er hende for intimt.  

Tal R. 
Et tiltrængt pusterum for mine øre og øjne. Figurer, flader og forbandet berigende tanker. Koblingen mellem Marina Abramovic er allerede lavet på Heartland 2016.  Men bliver bestemt ikke værre af at blive præsenteret i den her form. Efter et smut uden for i det betagende vejr, gik jeg under jorden for at indtage Tal R. 
'The Virgin' neden under. Det får en til at gyse, hvor længe han har nørklet med dette. Hvilket tålmod.


  Dette er præcis, hvorfor jeg holder så meget af ham. Hans sind. En collage af idéer som han ikke har fået ført ud i livet. 'Red Man'. "Titlen ... refererer vel bare til at have røde kinder over, hvor meget, der mislykkes for én og hvor tit man er et produkt af det, der ikke lykkedes". For det første er han helt nonchalant om hans værk med udtrykket "vel bare". For det andet udstiller han det, der ikke er blevet til noget. Skitser. Idéer. Hans røde kinder. The failers. Hvilket i en så resultatorienteret verden nærmest er uhørt at udstille - hvor folk udstiller den finpolerede, retoucherede eller filterede udgave af sit liv på diverse medier. Undertegnede ingen undtagelse. Dog uden duckface vil jeg lige tilføje. Men hvor er det dog vigtigt at give plads til alt det, der ikke blev til noget. Og hvor er det interessant - hvorfor blev det ikke til noget? 

 "For at gide at lave kunst" er fandeme også en low key holdning til sit erhverv - hvor andre kunstnere har travlt med at udbryde at "de slet ikke kan lade være" eller ophøje deres kunst på anden måde. It is what it is. "...det er et område med luft og mulighed for at vende mindreværd, uforløsthed, sorg, angst, aggressioner og sådanne følelser til noget, der kan kommunikeres." Igen må jeg indrømme, at han rammer noget spot on i mig. Alle de sider vi helst ikke viser eller bør vise i samfundet, kan transformeres i kunsten til noget mere kommunikativt. Aggression er en virkelig dårlig måde at kommunikere på, der sjældent åbner op for en positiv dialog eller forståelse, men transformeret til kunst bliver den interessant. Det relaterer sig igen, i min optik, til den version vi viser af os selv på de asociale medier. Gennem et filter. Redigeret eller ej. Så bliver det en slags reklame for ens eget liv - om det er for at genere respekt eller misundelse, aner jeg ikke. Men det burde vel være nok for én selv at vide, at det man oplever er fedt. Eller er det først fedt, når det bifaldes med halvtreds likes..? Ofte tænker jeg, og jeg tænker det især om bloggen her, hvad fanden rager det andre mennesker? Who the fuck cares? Jeg ved mere om mine klassekammerater fra folkeskolens liv, end jeg ved om mit eget. 
Jeg holder af at mødes med mennesker. Tage del i øjeblikket med dem. Opleve deres bekymringer - opturene ser jeg jo på de asociale medier. Være til stede med dem. Være med dem. Være i øjeblikket.  



En lille tour i Tal R's kabinet. Hyggeligt. Og lyden er langt mere behagelig end i Marina Abramovics lydhelvede.